среда, 23. септембар 2020.

Plural of nouns/ Množina imenica



Brojive imenice, odnosno imenice koje možemo da brojimo, mogu da imaju svoju jedninu i množinu. Znamo da je imenica u množini kada se data reč odnosi na više od jedne osobe, životinje, stvari ili mesta. Da bismo znali da formiramo imenice u množini, potrebno je da naučimo nekoliko pravila.

😀Imenica + s

Većina brojivih imenica u engleskom jeziku se gradi tako što na postojeću reč dodamo nastavak s. Pogledajmo sledeće primere:

A car - cars

A laptop - laptops

An island - islands

A girl - girls

A desk - desks

An orange - oranges

😀Imenica + es

Neke množine imenica u engleskom jeziku gradimo tako što na postojeću imenicu u jednini dodajemo nastavak es. Nastavak es dodajemo na imenice koje se završavaju slovima x, ch, z, sh, s. Pogledajmo primere:

A bus - buses

A box - boxes

A wrench - wrenches

A brush - brushes

A glass - glasses

A witch - witches

😀Imenice koje se završavaju na y

Određene imenice koje se u jednini završavaju na y, a da je pre njega suglasnik u množini, gradimo tako što y menjamo u slovo i, a zatim dodajemo nastavak es. Pogledajmo nekoliko primera:

City - cities

Lady - ladies

Sky - skies

Candy - candies


😀Nepravilne množine imenica

Pored imenica koje imaju jasna pravila za građenje njigove množine, postoje i imenice koje imaju nepravilnu množinu i na njih ne možemo da primenimo neka od navedenih pravila. Pogledajmo nekoliko primera nepravilnih imenica:

A man - men

A woman - women

A child - children

A mouse - mice

A tooth - teeth

A foot - feet

Ovde su napisana pravila koja su vam potreba za početni nivo, ali u Virtelnoj učionici je detaljno objašnjenje svih pravila za građenje množine imenica u osnovnoj školi. Ovaj video će vam biti jako koristan za buduće razrede da ponovite stara pravila i uvek da poslušate nova. 

✋✋Bye!


😀😀https://learnenglish.britishcouncil.org/english-grammar-reference/count-nouns

😀😀https://www.english-4u.de/en/grammar-exercises/regular-plural.htm

😀😀https://www.education.com/games/plural-nouns/


Нема коментара:

Постави коментар

The present of TO BE